logo
امروز : جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۲۲:۲۵
[ شناسه خبر : ۶۶۷۵ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 6 دقیقه ]
کارشناس اقتصاد، بازار و ارز:

افزایش ناگهانی قیمت دلار فانتزی و روانی است/ قاچاق دلار توسط شیخ‌نشینان کشورهای حوزه خلیج فارس در ایران

افزایش-ناگهانی-قیمت-دلار-فانتزی-و-روانی-است-قاچاق-دلار-توسط-شیخ‌نشینان-کشورهای-حوزه-خلیج-فارس-در-ایران

کارشناس اقتصاد، بازار و ارز گفت: افزایش ناگهانی قیمت دلار به دلیل اتفاق خاص اقتصادی مشخص صورت نگرفته بلکه در واقع یک افزایش نرخ فانتزی و روانی است.

حسین محمودی اصل در گفت و گو با خبرنگار موج رسا; ، اظهار داشت: برخی مشکلات مربوط به دلار و ارز مشکلات ساختاری و ناشی از بیماری اقتصاد کشور است و برخی دیگر به مشکلات روانی، ساختار بازار، مسائل سیاسی و منطقه‌ای مربوط می‌شود.

وی با بیان اینکه افزایش قیمت دلار در دوره قبل این موضوع را در اذهان پر رنگ کرد که سخت شدن تحریم‌‌‌ها عامل اصلی بالا رفتن قیمت ارز در داخل کشور بود،افزود: اما باید توجه داشت که سیر صعودی قیمت دلار در دوره قبل نیز تنها به دلیل تحریم‌ها نبود بلکه  کسری بودجه دولت نقش مهم‌تری در این زمینه بازی می‌کرد.

این کارشناس خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که شرایط سیاسی منطقه و جنگ‌های منطقه‌ای و موضوع خروج آمریکا از برجام  باعث شد اختلالاتی در بازار ارز و دلار ایران به صورت از پیش تعیین شده ایجاد شود تا جایی که برخی شیخ‌نشینان کشورهای حوزه خلیج فارس مبادرت به خرید دلار و قاچاق دلار در حد بالا در ایران کردند.

محمودی افزود: از طرف دیگر برخی شرکت‌های ایرانی که تحریم‌ها را دور می‌زدند  و با اسامی مختلف حساب باز می‌کردند  با سخت‌گیری‌های دولت امارات بلوکه شده و یا مشمول ۵ درصد مالیات شدند، این کار انتقال منابع را دچار مشکل کرد. ترامپ نیز در هفته گذشته بابت همین اقدامات امارات از شیخ این کشور تشکر کرد.

وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از عوامل افزایش قیمت ارز کمبود تزریق ارز توسط دولت به بازار است،ادامه داد: تا جایی که ارز دانشجویی قطع شده و ارز مسافر نیز فقط با بلیت و آن هم به سختی به مردم داده می‌شود.

کارشناس اقتصاد، بازار و ارز بیان داشت: هم‌چنین نباید از بحث روانی در رابطه با گرانی ارز غافل شد زیرا برخی آگاهانه یا ناآگاهانه با صحبت‌های خود به افزایش قیمت دلار دامن زدند.

محمودی با بیان اینکه اظهار نظر برخی مسئولان به عنوان نمونه آخوندی وزیر راه و شهرسازی در مصاحبه‌‌ای اظهار کرد قیمت ارز در سال ۹۷ بیش از قیمت مسکن بالا خواهد رفت،روی بازار دلار تاثیر منفی گذاشت، یادآور شد: از طرف دیگر آقای ترکان بعد از ماه‌‌‌ها مصاحبه نکردن در رسانه‌‌‌ها با استقبال تلویحی از افزایش قیمت اعلام‌‌‌ می‌کند افزایش قیمت ارز باعث تقویت تولید ملی و افزایش صادرات‌‌‌ می‌شود در حالی که تجربیات گذشته نشان داد بالا رفتن نرخ ارز تاثیر چندانی درافزایش صادرات کشور  ندارد. این صحبت‌‌‌ها به بازار چنین القا‌‌‌ می‌کند که دولت  خود درصدد افزایش نرخ ارز است.

وی گفت: البته به دلیل وارداتی بودن بسیاری از دستگاه‌‌‌ها و مواد اولیه تولید، در کل افزایش ارز به نفع تولید و  صادرات نخواهد بود.

این کارشناس بیان داشت: از طرف دیگر سیف مدیر عامل بانک مرکزی در مصاحبه‌‌ای تاکید‌‌‌ می‌کند که امیدواریم ثبات موجود در سال ۹۷ حفظ شود. این درحالی است که دلار نزدیک ۵ هزار تومان قیمت داشت و این موجب تثبیت محدوده ۵ هزار تومان و عبور از این مقاومت شد.

وی در خصوص برخی پیش‌بینی‌‌‌ها از قیمت دلار در جامعه چقدر در ایجاد التهاب موثربوده است؟،افزود: در این رابطه سه حالت وجود دارد؛ برخی افراد به دنبال بالا بردن قیمت ارز هستند و این موضوع برای آن‌ها منافعی در پی دارد اما باید توجه داشت که برخی دیگر ناخواسته وارد این بازی شده و برخی  رسانه‌ها و کانال‌‌‌ها  که از افزایش قیمت ارز سود‌‌‌ می‌برند به دنبال زدن تیترهای جنجالی و غیرواقعی در این زمینه هستند و برخی دیگر نیز رقبای دولتند که قصد دارند دولت را زمین‌گیر کنند و بی توجه به این موضوع هستند که اگر دولت زمین بخورد کشور نیز دچار آسیب‌های جبران ناپذیری خواهد شد.

وی ادامه داد: البته برخی افراد مشهور نیز به دنبال جذب مخاطب با کامنت‌هایی به پیش‌بینی‌‌‌ می‌پردازند و به ایجاد جو روانی نامناسب کمک‌‌‌ می‌کنند.

این کارشناس در پاسخ به این سئوال که آیا افزایش قیمت ارز تاثیری در افزایش قیمت کالا و خدمات بازار داخلی دارد؟بیان داشت: ممکن است افزایش قیمت در بازار به سرعت اتفاق نیافتد اما به طور حتم بسیاری از تولید کنندگان که نهاده‌های اولیه خود را از خارج وارد‌‌‌ می‌کنند و یا حتی افرادی که نهاده‌های داخلی را مصرف‌‌‌ می‌کنند تحت تاثیر موج گرانی دلار قرار گرفته و نرخ کالا و خدمات خود را بالا‌‌‌ می‌برند.

محمودی در خصوص افزایش نرخ ارز چه تاثیری بر دولت و مردم دارد؟،گفت: افزایش قیمت دلار یک سکه دو سویه است یعنی هم درآمد دولت بالا‌‌‌ می‌رود اما از طرف دیگر از آن‌جایی که دولت خود بزرگ‌ترین مصرف کننده در کشور است در مجموع این موضوع به ضرر دولت تمام خواهد شد.

وی افزود: در مجموع افزایش دلار نه به نفع دولت است نه مردم و تنها این موضوع به نفع دشمنان کشور تمام‌‌‌ می‌شود.

این کارشناس با بیان اینکه بازار منتظر بهانه برای افزایش نرخ ارز بود. باید با تدبیر و عزم ملی این بهانه‌‌‌ها را گرفت،خاطرنشان کرد: زمانی که بازار بخواهد قیمت را بالا ببرد منتظر یک بهانه است به طوری که در این مدت مشاهده شد کوچک‌ترین اظهارنظرها حتی از سمت یک فوتبالیست در صفحه مجازیش موجب شد تا بازار تحت تاثیر قرار گرفته و شایعات نجومی قیمت دلار بیشتر پا بگیرد.

محمودی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر مردم مدام پیش‌‌بینی‌هایی در زمینه دلار و اقتصاد‌‌‌ می‌کنند و همین موضوع به التهاب بازار دامن‌‌‌ می‌زند. این درحالی است حتی آنان که دلار دارند نیز در مجموع برنده این ماجرا نخواهد بود.

وی گفت: فاجعه زمانی خود را در بازار ارز نشان‌‌‌ می‌دهد که متوجه‌‌‌ می‌شویم این افزایش ناگهانی قیمت دلار به دلیل اتفاق خاص اقتصادی مشخص صورت نگرفته بلکه در واقع یک افزایش نرخ فانتزی و روانی است.

این کارشناس یادآور شد: آن‌چه که اکنون حائز اهمیت است این است که بازار دیگر توانایی پاسخ گویی به تقاضاهای مردمی که قصد تعویض ریال با دلار را دارند، ندارد.

محمودی گفت: اگر مسئولان به دنبال راه کاری برای ثبات بازار ارز هستند، کنترل مسائل روانی در اولویت است خود دولتمردان و نماینده‌‌‌ها باید تلاش کنند پیش‌بینی‌‌‌ها و حدس و گمان‌های خود را تا حد ممکن رسانه‌‌ای نکنند.کنترل بازار ارز هم باید هدف‌مند صورت بگیرد و با استدلال مشخصی بازار دلار را کنترل کنیم.//ن

انتهای پیام/

فرم ارسال نظر