logo
امروز : چهارشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۴ ساعت ۵:۲۸
[ شناسه خبر : ۴۹۵۳۲ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 3 دقیقه ]
کارشناس ارشد مدیریت شهری:

تراکم‌فروشی عدالت شهری را می‌خرد

تراکم‌فروشی-عدالت-شهری-را-می‌خرد
کارشناس مدیریت شهری با توضیح تبعات منفی تراکم‌فروشی، گفت: این اقدام باعث نقض عدالت افقی و عمودی در شهر، ایجاد شکاف‌های اجتماعی و تبعیض بین نسلی می‌شود.

محسن برجی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ گفت: تراکم‌فروشی در عمل به معنای فروش امتیاز است، یعنی کسانی که توان مالی بیش‌تری دارند، حق بیش‌تری نسبت به فضا، نور، منظر و خدمات شهری به دست می‌آورند. 

بیشتر بخوانید

وی با بیان اینکه این امر سه نوع بی‌عدالتی اساسی ایجاد می‌کند، افزود: یکی از این بی‌عدالتی‌‌ها تبعیض افقی بین صاحبان املاک است، دو ملک مشابه، به صرف توانایی مالی یکی از مالکان برای خرید تراکم بیش‌تر، امکان ساخت طبقات بیش‌تری پیدا می‌کنند. این امر به وضوح نشان می‌دهد که شهروندان در برابر قانون نابرابر تلقی می‌شوند.

کارشناس ارشد مدیریت شهری به تبعیض عمودی بین محلات اشاره کرد و متذکر شد: در محلات ضعیف، مردم توان خرید تراکم اضافی را ندارند، در نتیجه توسعه در این مناطق متوقف می‌ماند. در مقابل، محلات ثروتمند با سرعت بیش‌تری رشد کرده و شکاف اجتماعی و تقسیم‌بندی شهری تشدید می‌شود. پدیده‌ای مانند مهاجرت معکوس به مناطق برخوردار نیز از نتایج این امر است.

وی تبعیض بین نسلی را نیز از این بی‌عدالتی‌ها برشمرد و یادآور شد: شهرداری با فروش تراکم، در واقع از آینده شهر و منابع نسل‌های بعدی هزینه می‌کند تا هزینه‌های جاری خود را تأمین کند. این مصداق بارز بی‌عدالتی بین نسلی است.

برجی با بیان تراکم‌فروشی ناپایدارترین منبع درآمدی برای شهرداری‌هاست، عنوان کرد: این درآمد کاملاً وابسته به نوسانات بازار مسکن است و با افزایش قیمت زمین، درآمد تراکم زیاد می‌شود و با رکود، این درآمد به سرعت کاهش می‌یابد.

کارشناس ارشد مدیریت شهری خاطرنشان کرد: وابستگی بودجه به این منبع، باعث می‌شود شهرداری به جای مدیریت حرفه‌ای، تبدیل به نهادی وابسته به بازار ملک شود و پرداخت حقوق کارکنان وابسته به فروش تراکم می‌شود، طرح‌های بلندمدت متوقف می‌ماند، بدهی‌ها افزایش می‌یابد، پروژه‌های نیمه‌تمام رها می‌شوند، اعتماد عمومی کاهش پیدا می‌کند و در نهایت شهر در کوتاه‌مدت دچار بحران مالی می‌شود.

وی اظهار داشت: تراکم اضافی بدون توسعه متناسب زیرساخت‌ها، برابر است با افزایش جمعیت در فضایی ثابت. 

برجی به پیامدهای این امر اشاره کرد و عنوان کرد: کاهش کیفیت زندگی، فرسایش سیستم حمل‌ و نقل عمومی، افزایش آلودگی هوا و صوتی، کاهش کیفیت نورگیری و تهویه طبیعی در ساختمان‌ها، کمبود شدید پارکینگ و ایجاد گره‌های ترافیکی، افزایش بار بر شبکه‌های آب، فاضلاب و برق، افزایش آسیب‌های اجتماعی و بزهکاری در مناطق پرتراکم از جمله این پیامدها است.

وی با اشاره به عواقب تراکم‌فروشی و ساخت‌وسازهای بی‌حساب‌ و کتاب، گفت: بی‌نظمی در خط آسمان شهر، بسته شدن کریدورهای طبیعی باد، از بین رفتن منظر خیابان‌ها و فضاهای عمومی، ایجاد سایه‌اندازی‌های مضر و محو هویت تاریخی محلات و کاهش جذابیت شهری و افزایش نارضایتی عمومی از جمله این موارد است.

کارشناس ارشد مدیریت شهری با تأکید بر اینکه وقتی تراکم خریدنی شود، زمین به یک کالای سرمایه‌ای پرریسک تبدیل می‌شود، افزود: دلالی و بورسبازی در بازار ساخت‌وساز افزایش می‌یابد، قیمت زمین و مسکن به صورت جهشی رشد می‌کند، شهروندان با درآمد متوسط عملاً از بازار مسکن حذف می‌شوند و شهرداری ناخواسته به موتور محرک گرانی مسکن تبدیل می‌شود.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر