logo
امروز : پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۳۸
[ شناسه خبر : ۷۳۱۱ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 6 دقیقه ]
نگاهی به سنت های دیرینه؛

آداب و رسوم زنجانی ها در عید فطر/ از جلوه گر شدن شکوه بندگی تا بردن هدیه برای نوعروس

آداب-و-رسوم-زنجانی-ها-در-عید-فطر-از-جلوه-گر-شدن-شکوه-بندگی-تا-بردن-هدیه-برای-نوعروس

عید فطر از جایگاه ویژه ای در بین مردم زنجان برخوردار است و در برخی از نقاط این استان آئین های ویژه ای به این مناسبت عید برگزار می شود.

به گزارش موج رسا; روز اول ماه شوال مصادف با عید فطر است که مسلمانان، پس از یک ماه روزه و عبادت پروردگار، چشم به راه این روز بزرگ بوده و آن را جشن می‌گیرند.

کشورهای مسلمان دیگری نیز همچون مصر، امارات و یمن با برپایی آیین‌های خاص خود در این عید، ماه مهمانی خداوند را بدرقه می‌کنند.

در این روز مسلمانان نماز عید فطر را به جماعت می‌خوانند روزی که، روزه گرفتن در آن حرام است و پرداخت زکات فطره در این روز بر هر مسلمانی واجب است.

 

*توصیه‌های دین در روز عید

در منابع اسلامی، توصیه شده است که مسلمانان در روز عید فطر و عید قربان، تن خود را در آب بشویند و غسل کنند، غسل عید، از سنت‌های مسلمانان در این روز است و در آن فرقی میان مردان، زنان و کودکان نیست و علاوه بر غسل، عطر زدن و مسواک کردن نیز از سنت‌های روز عید فطر به شمار می‌آید.

 

*سنت‌های قدیمی مردم زنجان

از سنت‌های مسلمانان به ویژه مردم زنجان در روز عید فطر، تکبیر است، تکبیر در روز عید فطر، برگرفته از آیه‌ای از قرآن است و پیش از نماز عید فطر و شروع خطبه، در خانه‌ها و کوچه و بازار خوانده می‌شود.

مردم استان زنجان نیز همپای مردم سایر استان‌ها برای برگزاری عید فطر آماده می‌شوند.

مساجد، تکایا و امامزاده‌های استان زنجان برای برگزاری نماز روز عید فطر آماده است.

دید و بازدید و انجام صله رحم از سنت‌های دیرین مردم زنجان است.

عید فطر یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان جهان است که مسلمانان با حضور در نماز عید فطر وحدت، اتحاد و همبستگی خود را به جهانیان نشان می‌دهند.

اقامه نماز عید فطر شکرگزاری مسلمانان از خداوند را نشان می‌دهد، این شکرگزاری به علت توفیق یک ماه بندگی و عبادت است که مردم زنجان نیز به صورت گسترده در این نماز شرکت می کنند.

 

*بردن عیدی برای نوعروس

خنچه‌هایی از شیرینی‌های رنگین و میوه‌های شیرین با هدایای گوناگون در این عید برای نوعروسان برده می شود. در این مراسم با دادن هدایایی به بزرگترهای مجلس از آنها به دلیل حضورشان در این جمع سرور و شادی قدردانی می‌شود.

 

*شام عید فطر

بردن شام ویژه نوعروسان از دیگر رسوماتی است که اهالی زنجان به صورت نسل به نسل آن را اجرا کرده و ارزش و اهمیت زیادی نیز برای این امر قائل هستند.

در شب عید، خانواده‌ها شام‌هایی پخته و به روش‌های مختلفی تزیین می‌کنند، این شام تزیین شده توسط برادر کوچک داماد به منزل نوعروس برده می‌شود.

 

*فریضه‌های الهی در عید فطر

در حدیث شریفی از امام رضا(ع) آمده است: «خداوند، روز فطر را بدین سبب "عید فطر" قرار داد تا مسلمانان، اجتماع و مجمعی داشته باشند که در آن روز، گرد هم آیند و در برابر خداوند، به خاطر منت‌ها و نعمت‌هایش، به تمجید و تعظیم بپردازند، پس آن روز، روز عید و تجمع، روز زکات و رغبت و روز نیایش است».

 

*گفت‌وگوی بنده در قنوت نماز عید با پروردگار

بارالها! به حق این روز، که آن را برای مسلمانان عید و برای محمد(ص) ذخیره و شرافت و کرامت و فضیلت قرار دادی از تو می‌خواهم که بر محمد و آل محمد درود فرستی و مرا در هر خیری وارد کنی که محمد و آل محمد را در آن وارد کردی و از هر بدی که محمد و آل محمد را خارج ساختی، ما را نیز از آن خارج سازی، درود و صلوات تو بر او و آنها.

خداوندا! از تو می‌طلبم، هر آنچه را که بندگان شایسته‌ات از تو خواستند و به تو پناه می‌برم از هر آنچه که بندگان خالصت به تو پناه بردند.

 

*تکبیر در روز عید فطر

یکی دیگر از سنت‌های مسلمانان در روز عید فطر، تکبیر است، تکبیر در روز عید فطر، برگرفته از آیه‌ای از قرآن بوده و پیش از نماز عید فطر و شروع خطبه، در خانه‌ها و کوچه و بازار خوانده می‌شود.

الله أکبر الله أکبر الله أکبر

لا إله إلا الله

الله أکبر الله أکبر

ولله الحمد

الله أکبر کبیراً

والحمد لله کثیراً

حضرت علی(ع) در خصوص فضیلت روز عید فطر می‌فرمایند: «امروز تنها عید کسانى است که روزه آنها در پیشگاه ‏خدا پذیرفته شود و عبادت‏‌هاى شبانه آنها مورد پذیرش خداوند شده باشد، و هر روزى ‏که گناه نکنى روز عید تو است.

حکمعلی اسماعیلی در خصوص آمادگی برای برپایی نماز عید فطر، اظهار داشت: نمازعید فطر درشهر زنجان ساعت هفت و ۳۰ دقیقه صبح به امامت حجت الاسلام خاتمی،  نماینده ولی فقیه دراستان و امام جمعه زنجان درمصلی نماز جمعه اقامه می شود.

وی با بیان اینکه نماز عید سعید فطر  در۱۴ شهر و ۹۵۰ مکان مذهبی استان زنجان اقامه می شود، ادامه داد: نمازعید فطر در دیگر شهرها  نیز به امامت ائمه جمعه  اقامه می شود.

رئیس ستاد نماز جمعه استان زنجان از برگزاری نماز عید فطر در تمامی مصلی های استان زنجان خبر داد و افزود: اقامه نماز عید فطر در زنجان در ساعت ۷.۳۰ صبح خواهد بود و  ستاد برگزاری نماز عید فطر استان آمادگی کامل برای برگزاری هر چه باشکوه‌تر نماز عید فطر در مصلی های استان را دارد.

اسماعیلی گفت: تمهیدات لازم برای برگزاری هر چه باشکوه‌تر نماز عید فطر  در استان صورت گرفته است و درب مصلی های استان از  ساعت ۵.۳۰ برای حضور مردم زنجان باز بوده و نیروها برای ارائه خدمات به نمازگزاران آماده خواهند بود.

رئیس ستاد اقامه نماز جمعه استان زنجان  تاکید کرد: همه پرسنل‌ ستاد نماز جمعه در مکان‌های برگزار نماز عید فطر برای برگزاری هرچه باشکوه تر مراسم این روز مستقر هستند.

اسماعیلی یاد آورشد: با هماهنگی‌های صورت گرفته با سازمان اتوبوس‌رانی زنجان و حومه ناوگان اتوبوس‌رانی شهر زنجان درروز عید فطر آماده ارائه خدمات به شهروندان خواهد بود.

اسماعیلی ابراز کرد: بر اساس دستورالعمل ابلاغی از سوی ستاد استهلال نهادرهبری امسال کارشناسان باید در داخل شهر برای رصد ماه شوال مستقر شوند.

 

*زکات عید فطر

در عید سعید فطر زکات فطره برای محرومان پرداخت می‌شود، مردم زنجان قبل از خواندن نماز عید فطر، فطریه خود را کنار گذاشته و پس از نماز آن را به نیازمندان اهدا می کنند.

زکات فطره، هدیه‌ای است که انسان مؤمن به شکرانه یک ماه عبادت حق تعالی و بهره بردن از نعمت‌های آسمانی، به محرومان و نیازمندان پرداخت می‌کند و با این کار از خدای بزرگ می‌خواهد که جان و مال او را از گزند هر گونه آفت و بیماری، دور ساخته و به دیگران نیز روزی عطا کند.//ن

انتهای پیام/

فرم ارسال نظر