logo
امروز : چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۳۱
[ شناسه خبر : ۱۴۵۱۳ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 7 دقیقه ]

حال زار اقتصاد روستایی در دولت تدبیر و امید/ وقتی دولت وعده کاشت، مردم سختی درو کردند

حال-زار-اقتصاد-روستایی-در-دولت-تدبیر-و-امید-وقتی-دولت-وعده-کاشت،-مردم-سختی-درو-کردند

اگرچه به نظر برخی از کارشناسان اقتصادی از ظرفیت روستاها در اقتصاد و بخش تولید استفاده چندانی نمی‌شود اما برخی از مسئولین نظرات متفاوتی داشته و مدعی هستند که اقتصاد روستایی از وضعیت معیشتی خارج‌شده است و وضعیت مطلبی دارد.

به گزارش موج رسا; اقتصاد یکی از مؤلفه‌های مهم موفقیت دولت و حکومت داری در تمامی جهان است و در مؤلفه‌های اقتصادی جدید و حذف صنایع بزرگ و متوسط و روی آوردن تمامی جهان به سمت اقتصاد خرد و واحدهای تولیدی کوچک نقش روستاها در تولید و صنایع تولیدی بسیار مهم است.

نظر به اینکه افزایش تولیدات کشاورزی در ایران با توجه به وسعت بالای سرزمینی و جمعیت روستایی متناسب، می‌تواند یکی از راهکارهای مهم برای ایجاد اشتغال پایدار در روستاها و توانمندی اقتصاد خرد باشد ولی این ظرفیت به نظر مورد بی‌توجهی قرارگرفته است.

کشور ایران با بیش از 39 هزار روستا می‌تواند کشاورزی و تولیدات کشاورزی را یکی از مؤلفه‌های مهم اقتصادی خود قرار دهد و در این راستا مانع از مهاجرت روستایی و افزایش مشکلات اجتماعی متأثر از اقتصاد شود.

با گذشت بیش از 6 سال از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید و قولهای روحانی برای روستاییان و کشاورزان نه تنها تحقق نیافته بلکه در مواردی باعث متضرر شدن کشاورزان و اقتصاد روستایی شده است.

عدم قیمت مناسب نرخ خرید تضمینی گندم و اجبار دولت به واردات گندم گران قیمت از خارج، وضعیت گوجه فرنگی کاران، عدم حمایت مناسب از اشتغال روستایی، عملکرد ضعیف در مسکن روستایی و ده‌ها وعده توخالی دیگر نشان می‌دهد که روحانی در حوزه کشاورزی فقط وعده کاشته و مردم سختی زندگی را درو کردند.

بازار چالش اقتصاد روستایی

محمود نوری، مدیر تعاون روستایی استان زنجان در گفت و گو با خبرنگار  موج رسا; با اشاره به فعالیت‌های تخصصی جهاد کشاورزی در راستای اقتصاد روستایی، ابراز کرد: امروز آنچه ما را در اقتصاد روستایی با چالش مواجه کرده است فقط بحث تولید نیست.

وی با اشاره به اینکه امروز بحث بازار ما را با چالش مواجه کرده است، عنوان کرد: محرک تولید، بازار است و در محل‌هایی که امکان فروش فراهم باشد افزایش تولید نیز اتفاق می‌افتد.

مدیر تعاون روستایی استان زنجان با اشاره به اینکه در استان زنجان در مدت یک سال بیش از4 میلیون تن محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلاتی تولید می‌شود، افزود: امروزه استارت آپ هایی در حوزه کشاورزی و تولید برگزار می شود.

وی بابیان اینکه به نظر می‌رسد میانگین مصرف محصولات کشاورزی با نرخ منصفانه مصرف  در حال افزایش است، تصریح کرد: این امر منجر به بهبود بازار می‌شود و افزایش تولید را در پی خواهد داشت.

نوری بابیان اینکه روستاها در زمان‌های گذشته خودکفا و دارای اقتصاد معیشتی بوده‌اند، خاطرنشان کرد: اگر در خصوص تولید صنعتی روستاها صحبت شود به‌هیچ‌عنوان نباید دیدگاه خودکفایی روستایی که مبتنی بر اقتصاد معیشتی است مطرح باشد.

بازار های بزگ در دست روستاییان

وی بابیان اینکه روستا در سیستم تولید امروز نمی‌تواند خودکفا باشد، افزود: روستاها امروزه در سیستم تولید، متولی تولید برای عرضه به بازارهای بزرگ هستند.

مدیر تعاون روستایی استان زنجان با اشاره به اینکه درگذشته کشاورزان محصولات تولیدی خود را برای مصرف خود کشت می‌کردند و بخش مازاد آن را در بازار به فروش می‌رساندند، تصریح کرد: امروزه کشاورز  برای فروش محصول خود در بازار اقدام به تولید می‌کند.

وی با طرح این سؤال که آیا ما به دنبال صنعت کشاورزی هستیم یا کشاورزی صنعتی؟، گفت: کشاورزی صنعتی یعنی ضریب مکانیزاسیون کشاورزی را افزایش دهیم و تعداد ماشین آلان را بیشتر کنیم.

نوری بابیان اینکه امروز آنچه برای ما مطرح است صنعت کشاورزی است، ادامه داد: در این صورت از حجم تولید معیشتی به سمت حجم تولید انبوه حرکت می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه امروزه ما باید علاوه بر بازار داخلی، بازارهای خارجی را نیز مورد هدف قرار دهیم، عنوان کرد: با این کار می‌توانیم به سمت اقتصاد بدون نفت حرکت کنیم.

مدیر تعاون روستایی استان زنجان با اشاره به اینکه درگذشته به ازای هر هکتار 500 کیلوگرم گندم و محصولات مشابه برداشت می‌شد، ادامه داد: اکنون متوسط تولد به 1.2 تن به ازای هر هکتار رسیده است.

وی با اشاره به اینکه در منطقه ماهنشان حدود 13هزار تن ماهی تولیدشده است، ادامه داد: ما دومین تولید کنند ماهی‌های سرد آبی کشور هستیم.

نوری بابیان اینکه اولین تولیدکننده زیتون کشور هستیم، خاطرنشان کرد: اقتصاد روستایی در وضعیت معیشتی نیست و زمانی اقتصاد معیشتی در روستاها حاکم است که راه ارتباطاتی بین شهر و روستا وجود نداشته باشد.

مشکلات کشاورزی همچنان پابرجا است

احمد گلچین استاد دانشگاه زنجان در گفت و گو با خبرنگار موج رسا; با اشاره به اینکه وضعیت اقتصاد کشاورزی خوب نیست، تصریح کرد: بهبود موقت وضعیت کشاورزی و اقتصاد روستایی به دلیل افزایش قیمت محصولات کشاورزی است و مشکلات کشاورزی روستاییان همچنان پابرجا است.

وی با اشاره به اینکه مشکل مالکیت زمین‌های کشاورزی برای کشاورزان وجود دارد، افزود: به دلیلی موروثی بودن زمین‌های کشاورزی این زمین‌ها روز به روز با فوت پدر کوچک و کوچکتر می‌شوند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه زنجان بابیان اینکه امکان استفاده از ماشین‌آلات در زمین‌ها کشاورزی کوچک وجود ندارد، عنوان کرد: در این صورت کشاورزی با دست و نیروی انسانی مقرون‌به‌صرفه نیست و کشاورز  باید بتواند با ماشین آات کشاورزی کشت و برداشت و را انجام دهد.

وی بابیان اینکه باید در روستاها کشاورزان بتوانند زمین‌های بسیار زیاد را در اختیار داشته باشند و کاشت، داشت و برداشت را انجام دهد، افزود: متأسفانه در روستاهای قطعات بزرگ زمین وجود ندارد و تعاونی‌های ایجادشده کارایی لازم را نداشته و موفق نبوده‌اند.

گلچین بابیان اینکه وضعیت اقتصاد روستاها خوب نیست و وضعیت کشاورزانی که در سطح بسیار زیاد و صنعتی کشت می‌کنند بد نیست، ادامه داد: کشاورزانی که در سطح بسیار زیاد کشت می‌کنند وضعیت اقتصادی بدی هم ندارند واین امر به دلیل استفاده از امکانت دولتی است که درگذشته در اختیار این تولیدکنندگان قرا گرفته است و تعداد این کشاورزان نیز بسیار محدود است.

وی بابیان اینکه وضعیت کشاورزان در شمال کشور بدتر از استان های مشابه زنجان است، بیان کرد: در شمال کشور یک کشاورز با یک هکتار زمین باید یک خانواده هفت نفرِ را مدیریت کند.

عضو هیئت‌علمی زنجان با اشاره به اینکه کشاورزی در زمین‌های کوچک نیازمند نیروی انسانی زیاد است، خاطرنشان کرد: اگر در زمین‌های کوچک، کشاورز و خانواده کشاورز کار نکنند کشاورزی مقرون‌به‌صرفه نخواهد بود.

وی با اشاره به وضعیت فعلی کشاورزی در کشور، ابراز کرد: راندمان کشاورزی در زمین‌های کشاورزی کوچک پایین است.

انطباق اقتصاد روستایی بر اقتصاد مقاومتی

حسین محمدی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد زنجان با اشاره به انطباق اقتصاد مقاومتی و اقتصاد روستایی عنوان کرد: در تمام دنیا زیربنای اقتصاد مبتنی بر تولید است.

وی بابیان اینکه در جهان‌بخش عمده تولید در صنعت، کشاورزی و خدمات است ادامه داد: بخش بزرگی از تولیدات داخلی کشور ایران بر پایه ی تولیدات کشاورزی است.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد زنجان بیان کرد:  پایه اقتصاد مقاومتی تولید داخلی است پایه و محور تولید داخلی نیز کشاورزی و تولید محصولات اساسی است و اگر به اقتصاد مقاومتی بهاداده شود روستاها بیشترین ظرفیت برای تحقق اقتصاد مقاومتی دارند.

وی با اشاره به وضعیت صنعت در روستاها عنوان کرد: در روستاها می‌توان صنایع تولید کود شیمیایی، صنایع تولید سموم آفت‌کش، صنایع پایین‌دستی، تولید کاغذ، تولید پوشاک، تولید پارچه، تولید خوراک دام، صنایع بسته‌بندی، صنایع انبارداری و... را شکل داد.

محمدی بابیان اینکه کسب‌وکارهای خاگی بر محور خانواده شکل می‌گیرد افزود: حضور زنان در کسب‌وکارهای خانگی بسیار پررنگ است. 

انتهای پیام/

فرم ارسال نظر