logo
امروز : جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۳۱
[ شناسه خبر : ۱۴۳۵۹ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 4 دقیقه ]
عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد زنجان خبر داد

بی‌توجهی به اقتصاد روستایی علت اصلی بروز حاشیه‌نشینی/ دولت‌مردان فقط شعار حمایت از قشر ضعیف می‌دهند

بی‌توجهی-به-اقتصاد-روستایی-علت-اصلی-بروز-حاشیه‌نشینی-دولت‌مردان-فقط-شعار-حمایت-از-قشر-ضعیف-می‌دهند

عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد زنجان با اشاره به دلایل بروز حاشیه‌نشینی در کشور گفت: عدم توجه به اقتصاد روستایی علت اصلی بروز حاشیه‌نشینی است.

مهدی ساشورپور در گفت‌وگو با خبرنگار موج رسا; با اشاره به تاریخچه شکل‌گیری حاشیه‌نشینی در کشور ایران، اظهار کرد: حاشیه‌نشینی سوابق زیاد دارد و تصمیمات سیاسی، حکومتی، اقتصادی و تصمیمات کلان حکومت‌ها در شکل این نوع پدیدها مؤثر است.

وی بابیان اینکه یکی از مهم‌ترین عوامل شکل‌گیری حاشیه‌نشینی که منجر به بروز حلبی‌آبادها شد انقلاب سفید حکومت پهلوی بود، ابراز کرد: حرکت کشور ایران به سمت صنعتی شدن و تمرکز صنایع در کنار شهرها و خرد شدن زمین‌های زراعی که در انقلاب سفید صورت گرفت موجب تشدید این پدیده شد.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه پایه اجتماعی و اقتصادی روستاهای کشور کشاورزی بود و با به هم ریختن سیستم کشاورزی در روستاهای ایران مهاجرت روستایان به شهرها اتفاق افتاد، تصریح کرد: حاشیه‌نشینی در ایران برای اولین بار در زمان صنعتی کردن کشور و انقلاب سفید اتفاق افتاد.

وی با اشاره به افزایش حاشیه‌نشینی در دهه 60 به دلیل وقوع جنگ تحمیلی، عنوان کرد: بسیاری از جنگ‌زده‌ها برای فرار از مناطق جنگی به حاشیه‌نشینی در شهرهای امن‌تر روی آوردند.

ساشورپور بابیان اینکه شرایط اقلیمی نیز یکی از دلایل به وجود آمدن حاشیه‌نشینی است، ادامه داد: توسعه نیز یکی از عوامل بروز حاشیه‌نشینی بوده است که روستاییان برای دریافت امکانت بیشتر و ایجاد رفاه بالاتر به حاشیه شهرها مهاجرت کردند.

وی بابیان اینکه عوامل بسیار بالایی در بروز حاشیه‌نشینی وجود دارد، خاطرنشان کرد: حاشیه‌نشینی عمدتاً براثر مهاجرت روستاییان به شهرها اتفاق افتاده است و برخی از معضلات اجتماعی را به وجود آورده است.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد بابیان اینکه در بروز حاشیه‌نشینی شهر زنجان سوء مدیریت شهری و مسائل اقتصادی تأثیرگذار بوده‌ است، افزود: به طور یقین تصمیمات مدیریت شهری در تسریع این مشکلات تأثیرگذار بوده ولی مهم‌ترین عامل این پدیده اجتماعی اقتصاد است.

وی بابیان اینکه برای ارتقا روستاها هزینه‌ی زیادی انجام‌شده است، ابراز کرد: متأسفانه در ارتقا روستاها نگاه ما به ارتقا، یک نگاه کالبدی و فیزیکی بوده است.

ساشورپور بابیان اینکه ما برای روستاها راه ساخته و در نوسازی خانه‌ها قدم‌هایی را برداشته‌ایم ولی نگاه معیشتی به روستاها نداشته‌ایم تصریح کرد: عدم توجه به اقتصاد روستا و یا کمرنگ بودن اقتصاد روستاها منجر به مهاجرت روستاییان به شهر شده است.

وی بابیان اینکه افرادی که از روستاها به شهرها مهاجرت می‌کنند توان مالی کافی ندارند و ارزان بودن باعث انتخاب حاشیه شهر شده است عنوان کرد: هیچ‌کس دوست ندارد در حاشیه شهر زندگی کند.

وی با اشاره به تصمیمات شهرسازی در شکل‌گیری حاشیه شهر، عنوان کرد: در برخی مقاطع اجازه دادیم که حاشیه‌نشینی اتفاق بیافتد و بعد با ارائه خدمات شهری، به حاشیه‌نشینی مقبولیت دادیم.

عضو هیئت عملی دانشگاه آزاد بابیان اینکه این نوع مدیریت باعث شده است که افراد فکر کنند بعد از مدتی حاشیه شهر وارد حوزه شهر می‌شود، گفت: دلیل اصلی بروز حاشیه‌نشینی عدم توجه به اقتصاد روستا بوده است.

وی با اشاره به اینکه اکثریت مردم جهان در شهرها زندگی می‌کنند، افزود: سطح رفاهی که شهرها تأمین می‌کنند و جذابیتی که شهرها دارند باعث شده است که استقبال مردم از شهرها بیشتر باشد و مردم مایل باشند تا در شهرها زندگی کنند.

ساشورپور با اشاره به اینکه دولت‌مردان ما شعار می‌دهند و می‌گویند ما می‌خواهیم به قشر ضعیف توجه کنیم، بیان کرد: چون قدرت و ثروت دست قشر ثروتمند است بازهم نگاه به سمت این قشر می‌رود.

وی بابیان اینکه باید نگاه مدیریتی تغییر پیدا کند و تقویت حوزه‌های ضعیف موردتوجه واقع شود، عنوان کرد: نظام اقتصادی کشور نیز باید تغییر کند و تا زمانی که این نظام اقتصادی وجود دارد اختلاف طبقاتی خواهد بود.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد بابیان اینکه اگر ما باید نظام اقتصادی کشور را طوری تنظیم کنیم که ثروت عادلانه تقسیم شود، افزود: با این تغییر در نظام اقتصادی کم کم اختلاف طبقاتی کم می‌شود و قشر متوسط بیشتر و توانمندتر می‌شود.

وی بیان کرد: برای بهبود وضعیت باید سیاست‌گذاری‌های شهرسازی به سمت تقویت زیرساخت‌های مناطق محروم و برقراری تعادل اقتصادی برود.//ک

انتهای پیام/

فرم ارسال نظر