logo
امروز : پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۴۰
[ شناسه خبر : ۴۳۲۴ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 3 دقیقه ]
در هفته فرهنگی ایران در استانبول انجام شد؛

برپایی غرفه صنایع دستی زنجان در نمایشگاه استانبول ترکیه/ از چاقوی زنجان تا مس هزار ساله

برپایی-غرفه-صنایع-دستی-زنجان-در-نمایشگاه-استانبول-ترکیه-از-چاقوی-زنجان-تا-مس-هزار-ساله

در هفته فرهنگی ایران در استانبول،غرفه صنایع دستی زنجان در نمایشگاه استانبول ترکیه دایر شد.

به گزارش موج رسا; در راستای برنامه‌های هفته فرهنگی ایران در استانبول، نمایشگاه صنایع دستی ایران با حضور شهردار منطقه مال تپه استانبول «علی کلیچ» و «عبدالرضا راشد» رایزن فرهنگی ایران در استانبول،آغاز به کار کرده است.

 این نمایشگاه به مدت ۵ روز و در سالن سایلان ترکان سایلان و با حضور ۵۰۰ اثر صنایع دستی در ۱۳ رشته ازجمله قلمزنی، ملیله کاری، معرق چوب ومس و نیز اجرای سه ورک‌شاپ زنده صنایع دستی به همراه لباس سنتی برگزار شد.

استان زنجان نیز در این نمایشگاه حضور دارد و صنایع دستی استان در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است.

 

*چاقو

مشهورترین سوغات زنجان، چاقوی خوش تراش آن است. “چاقو به صورت دست‌ساز از ابتدا در زنجان و آلمان تولید می‌شده است”.

در زنجان معدنی به نام نمک چهرآباد پیدا شد و مردان نمکی در آن کشف شدند که همه‌ آنها داس و ابزار جنگی انسان‌های اولیه را به کمر داشتند و همین موضوع تاریخچه این ابزار در زنجان را به شش‌هزار سال عقب‌ برد. در زنجان بیش از ۲۰۰ مدل چاقو پیدا می‌شود و در این میان چاقوهای آشپزخانه برای خودشان دنیایی دارند، متفاوت از سایر چاقوها.

چاقوهای زنجان به تیزی بسیار زیادشان شهره‌اند و دلیل این کیفیت بالا نیز مشخص است. برای درست کردن‌شان از دسته های نشکن، نسوز و تیغه های ضد زنگ استفاده می‌شود و معروف است که آشپزخانه‌ای که در آن چاقوی زنجان باشد، یکی از کامل‌ترین هاست.

 علاوه بر چاقو، قندشکن، قیچی، دشنه و قداره نیز جزو سوغات زنجانند که میتوان آنها را از بازار سنتی زنجان که طولانی ترین بازار سرپوشیده ایران است و در خیابان انقلاب واقع شده، خرید.

 

*ملیله کاری

ملیله کاری یکی از اصلی ترین صنایع دستی زنجان است و البته گران قیمت ترین آنها. شمش‌های نقره ذوب می‌شوند و از قالب مخصوص می‌گذرند تا تبدیل به مفتول‌هایی یک سانتی شوند.

 بعد دوباره ذوب می‌شوند و از قالب می‌گذرند تا قطرشان این‌بار به یک میلی‌متر برسد. بعد آن‌قدر با سیم‌کش کشیده می‌شوند تا نازک‌تر و ظریف‌تر شوند و آماده ملیله‌کاری. ساخت ظرف و ظروف به شیوه ملیله کاری به دوره هخامنشیان برمی گردد و در آن زمان ملیله کاری هنری مختص اشراف و درباریان بود.

 این روزها ملیله‌سازی در تزیین انواع پایه‌هاى استکان، سینى، قاشق و چنگال غذا و چایخورى، کاسه، گلدان، قاب عکس و پارچه به کار می‌رود و جزو نفیس ترین سوغات و صنایع دستی زنجان است.

 

*چارق

یکی از اصیل ترین صنایع دستی زنجانی‌ها، چاروق است. چاروق، پاپوشی است کف چرمی با رویه‌ای از ابریشم و زری و سیم وگلابتون با دو منگوله که براساس منابع تاریخش به ۲۰۰۰ سال پیش برمی گردد.

درست است که چاروق‌های قدیمی پر زرق و برق و منگوله‌دار بودند و پاشنه نداشتند، اما چاروق هم مشمول گذشت زمان شده و تغییر کرده است. خبری از زرق و برق و منگوله و گلابتون رویشان نیست و با اضافه شدن پاشنه و رویه چرمی به آنها، کفش مناسب و قشنگی برای بیرون از خانه نیز هستند.  از اینها گذشته بوی بد نیز نمی‌گیرند.

 

*مسگری

مسگری در زنجان مثل بیشتر صنایع دستی این استان سابقه ای طولانی دارد، به طوری که آن را به یک هزار سال قبل و دوره ساسانیان نسبت می‌دهند.

 مسگری در زنجان و به خصوص قلم زنی روی مس ها که همان زدن نقش و نگار روی ظروف است در این شهر دستخوش تغییرات زیادی شده است.

مس زنجان را میتوان از روی نقوشی که به روش کنده کاری روی آن ایجاد می‌شود تشخیص داد. انواع ظروف مسی از جمله لگن، مجمعه، آفتابه و لگن، قابلمه و تشت را که میتوان زینت دهنده هر خانه‌ای باشد در زنجان میتوان از بازار مسگرها خرید.//ن

انتهای پیام/

فرم ارسال نظر